Na směru záleží

3.3.2019
Citace:
Payton, Laura; Tran, Damien (2018): Supplementary material from "Moonlight cycles synchronize oyster behaviour". The Royal Society. Collection, 2 January 2019, Volume 15, Issue 1, https://doi.org/10.1098/rsbl.2018.0299
Zdroj
Ústřice velká (Crassostrea gigas, angl. Pacific oyster) David.Monniaux, CC BY-SA 3.0, http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/.

Ústřice velká (Crassostrea gigas, angl. Pacific oyster) rozevírá lastury v závislosti na fázích Měsíce. To není až tak překvapující, život má nějakým způsobem s fázemi Měsíce propojená celá řada tvorů. Zajímavé je, že ústřice velká rozezná, zdali Měsíc přibývá nebo ubývá, takže se neřídí pouhou intenzitou svitu. V poslední čtvrti, kdy Měsíc ubývá (couvá) rozevírá lastury podstatně více než ve čtvrti první. Záleží i na směru, odkud měsíční svit přichází.

„Aby bylo možné zjistit, zda Měsícem ovlivněné chování je řízeno interně nebo externě, je třeba provést další experimenty,“ soudí autoři výzkumu, Laura Payton a Damien Tran z Bordeauxské univerzity.

 
Odeslat komentář k článku "Na směru záleží "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Na směru záleží " e-mailem

Diskuse/Aktualizace